SAMSUNGNoem mij old fashioned, maar ik heb iets met kaarten. Papieren zeekaarten. Ik heb de afgelopen week voor verschillende tochten de zeekaarten in huis gehaald. Nieuwe kaarten ruiken goed. Ze ruiken naar ik-heb-mijn-spulletjes-goed-op-orde,  naar beloften van nieuwe kusten en voor sommigen ook een beetje naar vakantie.

Niets is leuker dan de kaarten voor een nieuwe trip in huis halen, deze op de vloer uitspreiden en hier al overheenkruipend nieuwe tochten te plannen.  Welke havens zien er leuk uit ? Welke moeilijk ? of juist makkelijk en dus 24 uurs goed toegankelijk.

Voor een Delivery samen met de eigenaar naar het noorden heb ik een hele rits British Admiralty kaarten besteld. Mooi groot, onhandig tegelijk, duidelijk, voor de hele wereld verkrijgbaar en zeer gedetailleerd.

 

SAMSUNGVoor een tocht naar La Coruña heb ik een rits Imray kaarten van mijn opdrachtgever gekregen. Aangevuld met de Reeds en een plotter komen de meeste havens goed binnen. Imray kaarten zijn voor op het kanaal zeer goed te gebruiken. Fijne maat, watervast, betaalbaar en goed verkrijgbaar. Maar let op, op een Imraykaart is donkerblauw diep water. Op de meeste andere series is blauw juist ondiep.

Imray kaarten zijn samen met The cruising Almanac een gouden combinatie omdat je kaart en almanak dezelfde ‘taal’ spreken.

 

Voor de Bench mag ik samen met de eigenaar nadenken waar de vakantie naar toe zal gaan. Hij wil zelf heel graag naar de Oostzee. Zelf denk ik dat 10 dagen daarvoor net een beetje te kort is. Ondanks een kruissnelheid van bijna 9  knopen :-).

De oostkust van Engeland vind ik niet geschikt, te weinig havens waar we goed kunnen binnenlopen. De havens die wel diep genoeg zijn, zijn niet zo aantrekkelijk. Iemand een goed idee? 10 dagen varen, dagtochten van ongeveer 80-100 Nm. Honfleur dan maar…..SAMSUNG

Mijn eigen Nederlandse- en Noordzeekaarten waren hard aan een update toe. Alle verkeerscheidingsstelsels  zijn flink omgegooid. Hier en daar schieten windmolens uit de grond alsof ze met een helikopter werden gezaaid en bijna alle ankergebieden zijn verlegd. Chaos! Ik ben toch ook wel een kind van de moderne techniek. Ik heb voor mijzelf een handheld plotter gekocht. Hier gelijk een nieuwe Navionics in gegooid en klaar voor mijn eigen vakantie. Lekker makkelijk, lekker snel, super onhandig om mee te werken, verschillende schalen op een klein scherm. Dus mijn stapel verouderde kaarten gaat gewoon mee. Eigenlijk is een plotter maar een onding; je kan er niet overheen kruipen en ruikt nergens naar…………