Er zijn mensen die heerlijk een rondje  gaan zeilen. Vanuit Medemblik een rondje om het Vogeleiland en weer terug. Vanuit Lelystad naar de sport B boei en weer terug. Voor de zeilers op getijdewater is er altijd wel een ‘rondje om de plaat’ en weer terug de haven in. Super ! Voor zeilers die komend jaar op wereldreis gaan is dat helaas niet genoeg. SimonSailing heeft genoegen te mogen helpen met de voorbereidingen van een stel dat dit jaar nog gaat vertrekken voor een lange reis. 296510_2296512767173_840533430_n

Tot 3 weken geleden hadden ze nog nooit wacht gelopen of de hele nacht doorgevaren. HmhmHM daar moesten we maar eens snel verandering in brengen.  We gaan een rondje Noordzee zeilen.

 

Het oorspronkelijke plan om naar Cowes te varen of om NAB tower te ronden moest al snel worden aangepast omdat de boot nog niet helemaal klaar was. Ze hebben een prachtig nieuw kombuis ingebouwd, helaas past het fornuis nog niet helemaal goed, koken met meer dan 10 graden helling is nog niet helemaal veilig. Een dag te laat vertrokken met als doel om Souvereign Tower voor Eastbourne te ronden.

We vertrekken met 1 rif en kluiver. We stuiven langs de Nederlandse kust. Rotterdam oversteken leek in eerste instantie zeer rustig te worden…. Niets werd minder waar, ik denk dat we 15 schepen hebben zien passeren.  De nacht in gaat rustig. De eigenaar voelt zich niet helemaal jofel en gaat vroeg zijn kooi in. Eigenaresse en ik varen de boot langs Zeeland en de eerste Belgische kust. Gelukkig knapt de eigenaar snel op en kan hij zijn wachten goed oppakken. Langs de Belgische banken varen we richting Calais. Het weer werkt super mee. Alles in de zon, ’s nachts niet heel koud meer en met wind van achteren, hoe makkelijk kan het soms zijn? We steken zonder al te veel problemen over naar Dover. Hier moet een beslissing gemaakt worden. Gaan we door naar Souvereign of draaien we eerder om. We besluiten voor het laatste. We willen zeker op tijd terug in Nederland zijn. Als het voor de tweede keer donker wordt draaien we om, gewoon op zee;  geen boei, geen haven, geen NAB tower. Gewoon omdraaien, en weer varen we voorbij Dover.

1002950_10151722479785452_597758541_n

Inmiddels waait het weer lekker. Een vol grootzeil en de kotterfok is precies goed voor de boot. Wat loopt deze boot lekker, niet heel hard, maar lekker ! Gedurende de tweede nacht varen tussen Ramsgate, Thames Estuary  en de shipping lane door. De wind zakt langzaam weg het zicht neemt af, maar blijft redelijk en de scheepvaart lijkt wel verdwenen. Zelf de marifoon houdt soms uren zijn mond. Wat een rust !

 

Zo rustig dat we in de middag de genaker er bij trekken. Blijft voor toerzeilers een superzeil. Staat in 15 minuten en trekt ons met 4 knopen naar het noorden. Voor het donker gaat hij er weer af en we lopen de derde nacht in.

Ik heb besloten ze de derde nacht helemaal zelf te laten doen. Tot nu toe ben ik elke wachtwisseling even buiten geweest om met ze mee te kijken en voor advies.  Over 2 maanden moeten ze alles zelf doen zonder Simon aan boord. Dit kost me moeite ! Het is een bizar mooie nacht de boot loopt lekker en ik mag mijn kooi niet uit. Grrrrr. Domme film kijken op mijn laptop dan maar. Niet te doen! Domme film kijken op zee kan leuk zijn, maar zeilen is leuker.  ’s Ochtends lopen we IJmuiden binnen.

Het weer is al die tijd zo mooi geweest dat het zeilen zelf niet heel ingewikkeld is geweest. We hebben het vooral gehad over duo-handed wachtlopen. Hoe deel je je dagen in? Zorg je goed voor jezelf en elkaar? Hoe zorg je voor rust aan boord? Hoe verdeel je je krachten? Hoe deel je de boot in? Wie, wat en waar? Wie is de baas? Over welke beslissingen ? Genoeg stof om over na te denken.

 

Over 2 maanden gaan ze weg. Zijn ze er klaar voor ? Ik denk het wel, ze zijn zeer serieus aan het voorbereiden! Een rondje met Simon hoort daar zeker bij. Hebben ze genoeg ervaring? Ik hoop het, Dit wat hun 4de,5de en 6de nacht op zee. Ze hebben ervaren dat het ook ontspannen kan zijn. Dat je met de juiste kennis, voorbereiding en ervaring prima meerdere nachten op zee kan doorbrengen. Binnenkort gaan ze het zelf doen. Zolang ze binnen hun comfort zone blijven gaan ze een mooie tijd tegemoet. Gelukkig functioneren deze twee ook heel goed buiten hun comfort zone. Ad-hoc denken en handelen gaat ze, geloof ik, best goed af. Die twee redden het wel.

En Simon ? Simon heeft ervaren dat niet je bed uit komen, terwijl je klaarwakker bent en de zee lekker onder je doorloopt voor mij niet te doen is. Ik wil de wei in. Buiten zitten, met zeilen spelen, sterren bekijken, wind voelen, me vervelen in de neergang, koekjes eten, de zon op zien komen boven zee, golven onder een boot door zien lopen en af en toe op een plotter kijken en zien dat het goed is. Ik wil zeilen. Voor al die mensen die de haven uitgaan en gewoon een rondje gaan varen, jullie hebben gelijk ! Rondjes zeilen zonder doel en zonder haast is het mooiste dat er is. Of dat rondje nu 12 of 400 mijl is 😉

946486_467045066723543_2113264323_n